Milyen lesz 2022 turizmusa észak-Olaszországban?

eszak olasz turizmus

Az előző év tapasztalatai alapján megpróbálom kitalálni milyen szezon vár ránk a turizmus szempontjából 2022-ben, itt észak-Olaszországban, főként Lombardia-Veneto és Trento környékén.

Ez a cikk saját személyes tapasztalataimra alapul. Nem szeretném átvenni a virológusok és járványelemzők feladatait és nem is érzem helyénvalónak, hogy olyan dolgokban nyilvánítsak véleményt, amihez nem értek. Tehát szimplán turisztikai nézőpontból közelítem meg a kérdést.

 

Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint a Garda-tó számai a 2021-es nyári szezont tekintve meghaladják a Covid előtti legjobb szezont is. Több turistaérkezést és éjszakát regisztráltak, a külföldiek aránya kevesebb volt a szokásoshoz képest, hiányukat az olaszok töltötték ki. Augusztusra elfogytak a szállások, nem tudtam segíteni én sem sok szálláskeresőnek.

 

A vírus eddigi terjedését és hullámait tekintve a következő szezonban is jó lesz a nyár. Az óvintézkedések remélem nem lezárások lesznek, így már márciusban kezdhetünk a nőnapi Sigurta park programmal a Garda-tónál. Ezt követően húsvétkor megindulnak a németek, tehát húsvétra és pünkösdre érdemes minél hamarabb szállást foglalni.

Kulturális programok

A múzeumokba és a programokon való részvételre 2022-ben is regisztrálni kell majd. A Green pass bevezetése után elképzelhető, hogy a múzeumokba, tematikus parkokba való belépést még ehhez fogják kötni.

Beltéren megmarad a maszkviselés, kültéren remélem nem, csak ha nem lehet távolságot tartani.

Csoportok

Továbbra is létszámkorlátozásra kell számítani, a nagyobb turistacsoportokból még mindig kevés lesz és leginkább nyárra fognak koncentrálódni. Kisebb csoportok, baráti társaságok szerveződnek, sokan jönnek családdal.

Közlekedés

A repülőjáratok törlése és a buszjáratok felfüggesztése és bizonytalansága miatt a személyautós utazás lesz megint jellemző. A Garda-tónál 2021-ben a rekord számú turista sok problémát okozott a parkolásban. Ebből okulva több hajós kirándulást szeretnék szervezni jövőre.

Böngéssz az utazási célpontok között ->

www.minitalia.hu/utazas